Ohjeita

Rastiohjeet suunnistajille


1. Länsi–Uusimaa rastit suunnistetaan torstaisin Lohjalla ja Inkoossa. Maastoon pääsee, ellei toisin ilmoiteta, klo 17.00–18.30 välisenä aikana.
2. Rastikutsu julkaistaan aina edellispäivänä eli keskiviikkoisin Länsi–Uusimaa lehdessä. Rastien jälkeen julkaistaan samassa lehdessä tulokset kirjoituksineen.
3. Länsi–Uusimaa rasteilla on käytössä SPORTident leimaus– ja ajanottosysteemi. SI–puikon haltijoita pyydetään ottamaan omat puikot mukaan (kaikkein vanhimmatkin puikot toimivat edelleen), vaikka kaikille ajallisille lähtijöille lainataankin järjestäjän toimesta SI–puikot VELOITUKSETTA. Seuralla on 120 kpl SI-puikkoja.
4. Länsi–Uusimaa rastien rastimaksut ovat aikuiset 4.–€ ja alle 19v 2.–€, myös Viking extra sprint cupin tapahtumissa. Smartum liikunta- ja kulttuurisetelit ja eri yhtiöiden maksusitoumukset käyvät osallistumismaksuksi. Ajaessasi Länsi–Uusimaa rasteille noudata erityistä varovaisuutta, etenkin pienillä teillä.
5. Noudata paikoituksesta annettavia ohjeita.
6. Ilman aikaa rasteilevat saavat toimitsijalta kilpailukortin, johon suorittavat rasteilla leimauksen pihtileimasimilla.
7. Rastit kierretään laaditussa järjestyksessä – muuten SI–laitteisto hylkää suorituksen.
8. Muistathan, että karttaan mahdollisesti merkittyihin kiellettyihin alueisiin ei saa mennä.
9. Rasteilija ei koskaan mene pihoille ja viljellyille pelloille, ellei reittiä ole viitoitettu niiden kautta.
10. Vaikka olisit keskeyttänyt, niin ilmoittaudu maalitoimitsijalle.
11. Muistathan, että jokainen rasteilee omalla vastuullaan.
12. Kausiohjelman mahdollisista muutoksista/ohjeiden lisäyksistä ilmoitetaan Länsi–Uusimaa lehden rastikutsussa sekä näillä sivuillamme kohdassa ”Uutiset”.


Extra-Sprint Cup Ohjeet


Länsi–Uusimaa rastit Viking Sprint Cup tapahtumat:

06.06. Shell Virkkala-sprintti / Virkkala, santamonttu

11.07. Lahjatalo Woodstop-sprintti / Lohja, Tennari
25.7. A-Katsastus-sprintti / Siuntio, Fanjunkars
22.08. Viking Line-sprintti / Virkkala, keskusta

Joka tapahtumassa on vain yksi rata, pituudeltaan eurooppalaisen mailin mittainen eli n. 1.500 m. Kartat tapahtumajärjestyksessä: 4/15, 4/17, 7,5/18 ja 4/18. Tapahtumissa arvotaan normaalit Länsi–Uusimaa rastipalkinnot ja osallistuminen kausiarvontaan. Kaikissa tapahtumissa SPORTident–systeemi.

Tapahtumissa lasketaan ikään perustuvien sarjojen mukaan tasoitussekuntteja. Länsi–Uusimaa rastikohteisissa tuloksissa niitä ei ole huomioitu, vaan ne lasketaan erillisiin tuloksiin.

Tasoituksen aikavähennykset.

H–80 500 sek, H–75 450 sek, H–70 400 sek, H–65 350 sek, H–60 250 sek, H–55 200 sek, H–50 150 sek, H–45 100 sek, H–40 50 sek, H–16 150 sek, H–14 200 sek ja H–12 250 sek.

D–80 650 sek, D–75 600 sek, D–70 550 sek, D–65 500 sek, D–60 450 sek, D–55 350 sek, D–50 250 sek, D–45 200 sek, D–40 150 sek, D–16 300 sek, D–14 350 sek ja D–12 400 sek.

Aikavähennyksiä ei ole: H/D 21, H/D 35, H/D 20 ja H/D 18.

Viking extra sprint cupin lopputuloksiin lasketaan jokaisesta tapahtumasta erikseen pisteet siten, että 1. saa 100 pistettä, 2. saa 80 pistettä, 3. saa 60 pistettä, 4. saa 40 pistettä, 5. saa 26 pistettä ja siitä alaspäin aina pisteen vähemmän eli 30. saa 1 pistettä. Viking extra sprint cupin voittaa joka on kerännyt neljästä tapahtumasta eniten pisteitä.

Palkinnot:

Koko cupin voittaja palkitaan Viking Linen 2-4 hengen Tukholman risteilyllä. Viking Line-sprintissä 17.08. kaikkien kesken arvotaan Tukholman risteily.SPORTident ohjeet suunnistajille


Leimaus tapahtuu rasteilla SI–puikolla, jonka saat järjestäjältä. Oman puikon käyttö on mahdollista.
Puikko on tyhjennettevä aluksi vanhoista tiedoista CLEAR–rastilaitteessa.
Tyhjennys on valmis kun laite piippaa ja merkkivalo syttyy.(4–5 sek.)Lähdössä SPORTident puikko leimataan START–rastilaitteessa ja piippaus/valo kertoo, että voit lähteä. Jos puikkoa ei ole tyhjennetty et saa lähtöleimaa.


Itse kilpailussa ensimmäisenä rastille tuleva joutuu mahdollisesti pitämään SI–puikkoaan jopa kaksi sekuntia rastilaitteessa ennen kuin se piippaa. Lepotilassa olevan rastilaitteen aktivointi kestää sen verran. Piippaus/merkkivalo on aina merkki siitä että leimaus on rekisteröitynyt. Seuraavat rastille tulevat selviytyvät leimauksesta nopeasti, vain sekunnin murto–osassa. Piippaus/valo on kuitenkin aina merkki hyväksytystä leimauksesta.


Tullessasi maaliin suoritat maalileimauksen FINISH–rastilaitteeseen.
Tämän jälkeen sinulle tulostetaan järjestäjän toimesta rastien väliajat ja lopputulos printtiasemalla (musta, rastilaitetta muistuttava). Muista luovuttaa SI–puikko järjestäjille.


Ilman aikaa kilpailevat eivät käytä SI–puikkoa.

Samaa SI–puikkoa on mahdollista käyttää vain kerran kyseisessä kilpailussa.

Kilpailun järjestäjä tarvitsee nimesi lisäksi seuran tai taustayhtiön nimen ja SI–puikon numeron. Kilpailukortteja ei välttämättä käytetä.

SPORTident ohjeet järjestäjille

Sportident-laitteisto koostuu perusyksiköistä ja masterasemista. Perusyksiköt ovat väriltään punaisia tai sinisiä. Perusyksiköitä käytetään rasteilla, lähdössä, maalissa ja kilpailijan puikon tyhjennykseen.Yksi perusyksikkö poikkeaa muista, SI-Master/Start jolla on lähdön lisäksi toiminto jolla muiden yksiköiden kellot voidaan synkronoida. Aika ajoin kaikkien laitteiden kellot on hyvä asettaa aikaan koska niissä voi tapahtua pientä siirtymää ajan mittaan. Kysymys on kuitenkin vain muutamista sekunneista ja siksi metsälaitteiden osalta ei ole tarpeen tarkistaa kelloja ennen jokaista käyttökertaa. Muutaman sekunnin virheellä väliajoissa ei ole merkitystä. Sen sijaan lähdön, maalin ja printteriaseman kellojen on oltava samassa ajassa ja ne on asetettava aikaan ennen jokaista käyttökertaa. Tämä tehdään SI-Masterilla.

Näin se tapahtuu:


1. Leimaa SI-Masteri SERVICE/OFF-puikolla jolloin se käynnistyy huoltotilaan (SERVICE). Leimaa 4 sekunnin jälkeen uudestaan ja laite siirtyy TimeMaster-tilaan. Tila näkyy näytöllä. Katso että kellonaika on suurin piirtein oikein.

2. Käynnistä maali (FINISH) ja printteriasema SERVICE/OFF-puikolla ja laita SI-Master vuorotellen maalin (FINISH) ja printteriaseman päälle niin että reiät osuvat kohdalle.
3. Odota ääni- ja valomerkkiä. Ellei sitä tule vaihda SI-Masterin asentoa.
4. Sammuta maali ja printteriasema SERVICE/OFF-puikolla.
5. Sammuta lopuksi SI-Master SERVICE/OFF-puikolla.

Kilpailijan tuloksen kirjoittaminen:


1. Ennen kilpailua/harjoitusta Printteriaseman muisti tyhjennetään ”leimaamalla” puikolla ”clear backup”. Asema kuittaa tyhjennyksen yhdellä piippauksella.

2. Kytke johto tulostimen ja Printteriaseman välille.
3. Laita puikko reikään. Tulostus alkaa 1-2 sekunnin kuluttua.

Kirjoittimen pariston lataus:


Kirjoitin on varustettu ladattavalla paristolla. HUOM! Koska kirjoitin on aina päällä (se siirtyy lepotilaan kun sitä ei käytetä ja käynnistyy automaattisesti kun puikko luetaan) se kuluttaa aina vähän sähköä. Lataa se siksi esim. käyttöä edeltävänä päivänä varmistaaksesi että sähköä riittää.


Näin lataat pariston:


1. Liitä latauslaite verkkovirtaan 230 voltta.

2. Tarkista että kytkin on 6:ssa voltissa.
3. Työnnä pyöreä liitin kirjoittimeen.
4. Vihreä valo alkaa vilkkua kun lataus käynnistyy.

• Tyhjä paristo latautuu noin 3-4 tunnissa.

• Kun paristo on latautunut vihreä valo palaa jatkuvasti.
• Paristoa ei voi ladata liikaa.
• Kirjoitin voi tulostaa latauksen aikana.

Laitteiden käyttöjärjestys (leimausjärjestys):

1. Clear (Tyhjennys). HUOM! Jos puikkoa ei tyhjennetä, lähtöleimaus ei onnistu, eikä kilpailija saa lähtöaikaa eikä myöskään lopputulosta.

2. Start (Lähtö)
3. Leimat rasteilla
4. Finish (Maali)
5. Printteriasema, kilpailijan tulos paperille


Lisätietoja: www.sportident.com