Historia



Rasti-Uutisiin pääset tästä.


L-US perustettiin keskusseuraksi.


Länsi-Uusimaa lehti kertoi 28.11.1973 ilmestyneessä numerossaan, että 2.11.73 on perustettu suunnistuksen erikoisseura keskusseuraksi ja sai nimekseen Länsi-Uudenmaan Suunnistajat - Västra Nylands Orienterare ry.
Seuraan liittyvät jäseniksi itsenäiset, rekisteröidyt seurat, jotka hoitavat omalla toiminta-alueellaan lajitoimintaa.
L-U Suunnistajiin voi liittyä myös suoraan kilpailujäseneksi, mutta suotavaa olisi liittymisen tapahtuminen alueellisen seuran kautta.

Edellä kerrottu toimintaidea oli silloin liian uudenlainen formaatti ja sitä ei voitu niin rekisteröidä! LUSsin suunnittelijat olivat näin parisenkymmentä vuotta ”etuajassa”, ennen kuin vastaavia seuroja on alkanut toimia.

LUSsin perustivat Virkkalan Tarmo, Nummelan Kisaajat ja Huhmarin Haka, jotka samalla liittyivät seuran alueseuroiksi. Käytännössä toimi mukana alusta alkaen ”Ojamon Kisa-Veikot".

LUSsin 1. phj:ksi valittiin Risto Lindahl Virkkalasta, sihteeriksi Marja-Terttu Hietanen Lohjalta, varaphj:ksi Veijo Lepola Nummelasta, rahastonhoitajaksi Olli Helenius Virkkalasta, järjestöasioiden phj:ksi Kari Kullaa Nummelasta, koulutus-ja valmennusphj:ksi Pauli Korhonen Routiolta. Muut johtokunnanjäsenet: Olavi Reunanen Virkkalasta, Risto Toivonen Huhmarista, Keijo Heinström ja Ahti Packalen Virkkalasta.

LUSsi liittyi perustamisen yhteydessä Työväen Urheiluseurojen Keskusliiton (TUK:n) ja sen Uudenmaan piirin, Suomen Suunnistusliiton ja SVUL:n Uudenmaan piirin jäseneksi.

Käytännössä alueellista jakoa LUSsin hallitukseen ja eri vastuualueille toteutettiin, vaikkei siitä saatukaan mainintaa sääntöihin.

LUSsin taipaleella ovat sen puheenjohtajina toimineet Risto Lindahlin lisäksi Pentti Lempiäinen, Aune Juvani, Raimo Pohjolainen ja Veikko Sundvall. Yhteisöjäseniksi liittyi aikanaan SAK Lohja, sekä kuusi ammattiosastoa Lohjalta, Inkoosta ja Siuntiosta.

LUSsin organisation rinnalle perustettiin heti vuoden 1974 alkupuolella itsenäinen rekisteröity Uudenmaan Suunnistuksen Tuki-Nylands Orienteringens Stöd – joka hankki seuran käyttöön heti 18-paikkaisen linja-auton. Myös nuorisopuolelle perustettiin samana vuonna Nuorisokerho Pihkanuoret itsenäiseksi järjestöksi.
Pihkanuoret puolestaan perusti itselleen Lohjan osaston.

LUSsin omaan organisatioon perustettiin 1974 L-US:n Retkeilijät ja L-US:n Raittiuskerho.

LUSsille liittyi heti kilpailujäseniä Lohja mlk:sta, Lohjan kaupungista, Karjaan kauppalasta, sekä Vihdin, Siuntion, Inkoon, Karjalohjan ja Nummen kunnista.


L-US edelläkävijänä.


LUSsi on toiminut edelläkävijänä ja nk. "koekaniinina" yli 30-vuoden aikana ja jo seuran perustaminen oli aikanaan liian uudenlainen formaatti. Katso Historia kohdasta muutamia poimintoja:

1974 Seuran toimintaa tukemaan aloitettiin perustamaan laaja-alainen järjestöorgasaatio; itsenäiset tukijärjestö- ja lajitoiminnan ulkopuolisen nuorisotoiminnan hoitanut nuorisokerho. Omaan organisaatioon retkeily- ja raittiuskerhot.

1974 SVUL:n Uudenmaan piirin partiosuunnistuksen mestaruuskilpailuissa kokeiltiin onnistuneesti uudenlaista maali-tuloslaskenta-tulostaulusysteemiä. Maali n. 500 metriä kilp.keskuksesta. Maalissa tuloslaskenta. Tulokset radioteitse tulostaulun hoitajalle. Loppuajat esillä ennen kuin kilpailijat ehtivät keskukseen. - siis roimasti ennen "kännykkäaikaa".

1974 Rasti-Uutiset lehti alkoi ilmestyä. Aluksi kirjapainotyönä tehtynä A5 lehtisenä, sitten jopa neljä kertaa vuodessa ilmestyneenä tabloid lehtenä, välillä vain monisteena ja jälleen tabloid lehtenä, jona se ilmestyy edelleen kerran vuodessa ja jako laajalle paikallislehden liitteenä.

1975 Tiettävästi ensimmäinen Ruotsin Suomalaisseurojen liiton välittämä seuraottelu Ruotsissa - Hällefors OK, joka jatkui neljästi vuoroin vieraissa periaatteella.

1975 Avasimme Virkkalassa UU-Palvelupisteen. Sieltä sai erilaisia kuntoliikuntaohjeita- ja palveluita ja siellä oli myös pieni liikuntakauppa. Myöhemmin myös TUK:n Uudenmaan piirin Piiritoimisto.

1976 Julkaisimme tiettävästi ensimmäisenä Suomessa kirjapainotyönä värillisenä lapsia varten 1.500 mittakaavaisen suunnistuskartan. Se olikin, naureskeluista huolimatta, käytössä aina vuoteen 1989, jolloin tunnettu kartantekijä Arvo Paulinin tekemä uusi kartta valmistui - nyt on ahkerassa käytössä 2012 valmistunut kartta.

1983 Tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa käytimme yösuunnistuksen maalissa ajanottoon ja tuloslaskentaan tietokone-valokennosysteemiä!

1983 Ensimmäistä kertaa pääsi silloisesta sosialistisesta Bulgariasta, kaikki lajitkin huomioiden, sikäläinen urheiluseura Akademik Varna seuraotteluun länsimaihin eli vieraaksemme Lohjalle.

1984 Teimme vastavierailun Akademik Varnan luo - se oli myös historian ensimmäinen laatuaan virallisesti.

1989 Teimme historiaa, kun ensimmäistä kertaa pääsi Neuvostoliiton yksilöurheilijat virallisesti edustamaan länsimaalaista seuraa. Historialliset kilpailijat olivat virolaiset Riju Johanson ja Marje Idavain (Viirmann).

1991 Ensimmäistä kertaa Viron suunnistusmestaruuskilpailuihin osallistuivat ulkomaisen seuran (LUSsin) nimissä kilpailijoita ja heti mitaleja lohjalaisseurallemme. 

1992 Perustimme Viroon itsenäisen alaseuran OK L-US Tallinn ja tiettävästi se on edelleen ainoa laatuaan - kaikki lajitkin huomioiden.

1999 Tiettävästi perustimme Suomen ensimmäisen pyöräsuunnistustallin.

2003 Tiettävästi järjestimme Suomessa ensimmäistä kertaa kansallisen tason kilpailun käyttämällä SPORTident leimaus- ja ajanottosysteemiä.

2005 Aloimme käyttää ainoana Suomessa viikottaisissa kuntorasteilla SPORTident-systeemiä, myös tulospalvelussa.